Lucfenyő


A lucfenyő a legkeresettebb hazai típus, emellett a leggazdaságosabb is, erős fenyőillata, bohókás ágai miatt azonban a karácsonyi otthonok tökéletes dísze. 

A fa magasságát az utolsó elágazás oldalágának a felhajlított csúcsáig mérjük!!

A szállítóinknak nincs lehetősége a helyszínen a fát befaragni, és talpba állítani, mert szoros ütemterv szerint dolgoznak! Kérésre indulás előtt szívesen befaragjuk a fát, de kérem, hogy ezt jelezzétek a megrendelésnél a Megjegyzés mezőben!

150 cm-ig
150 - 200 cm
200 cm felett
földlabdás

Kedves Megrendelőnk! A földlabdás luc fenyőnk sajnos elfogyott! Kérjük válasszon másik terméket!

 

Földlabdás fenyőket 1-1,5 méter közötti magasságig szállítunk, előrendelésre.
A gyökérzete plusz 30 cm.
A földlabdás fenyőknél nincs lehetőség fénykép alapján választani.

 

 

 

A földlabdás lucfenyő ára egységesen 6500 Ft.

A földlabdás fenyők gyökerét jutazsákba csomagoljuk, és úgy adjuk át a fát! A kaspó csak illusztráció!!!

Hogyan gondozzuk a földlabdás karácsonyfát?

 

Vásárlás után egy-két napra érdemes pincébe, garázsba tenni, ahol hozzászokik a melegebb helyhez. Fokozatosan vigyük be a téli fagyokból a meleg lakásba!
Ültesse át akkora cserépbe, vagy konténerbe, hogy kényelmesen beleférjen a földlabda, és mellé még bővan tegyünk laza, jó minőségű virágföldet. A zsákvászont, amely a földlabdát borítja, ne szedjük le, mert ez összetartja és védi a gyökérzetet. Csupán a kötözőzsinórt vágjuk le róla. A szobában radiátortól, tűzhelytől távol, ablak közelébe helyezzük el. Padlófűtéssel ellátott helységben kisebb asztalra, emelvényre tegyük, hogy ne érje közvetlen meleg. Ügyeljünk rá, hogy az izzók magas hőmérséklete megbolygatja a fenyő téli nyugalmi, regenerációs időszakát, ami károsodáshoz, később pusztuláshoz is vezethet. Amennyiben ragaszkodunk a égőkhöz, inkább kisebb fényerejűeket válasszunk. A lakásban a fát naponta-kétnaponta öntözzük, és minden nap egyszer-kétszer spricceljük le kézi permetezővel. 


Kiültetés

 

Célszerű komolyabb fagyok előtt előkészíteni az ültetőgödröt, ahová majd az ünnepek után kerül a növény. Az ültetőgödör kétszer olyan mély, és széles legyen, mint a földlabda. A gödröt érdemes szalmával feltölteni, mert így megóvjuk az átfagyástól a földet, könnyebb lesz elültetnünk karácsonyfánkat. 
Kiültetés előtt szintén fokozatosan szoktassuk fenyőnket a hideghez. 5-10 napig tegyük pincébe, garázsba, hogy legyen ideje akklimatizálódni. Egy napsütéses, melegebb téli napot válasszunk a kiültetéshez, megkönnyítve ezzel saját munkánkat is. A juta zsákot hagyjuk a gyökéren, csak a kötözőzsinórt vágjuk le róla. Szedjük ki a szalmát a gödörből, szórjunk bele laza virágföldet. Érdemes szarvasmarha trágyát, vagy biohumuszt alkalmazni, amellyel a növény begyökeresedését, későbbi fejlődését segítjük. Beültetés után szalmával, vagy 5-8 cm vastag mulcsréteggel takarjuk a talajt fagykárok ellen.


Utógondozás

 

Ezeknek a fenyőféléknek elég általában a természet által adott víz. A beültetés után mindenképp egy-két hétig azért még segítsünk rá a természet adta vízre is. Fontos, hogy öntözzük az elültetett fát. Kezdetben gyakran, majd a begyökeresedés után egyre ritkábban. Az öntözővíz minden esetben itassa át a talajt a teljes gyökérzet aljáig. Az első évben, nagyon-nagy nyári kánikula esetében két-három naponta esténként egy vödör vizet nyugodtan rá lehet borítani egy-egy fenyőre.

A fenyő megmaradása nagyban függ a talaj minőségétől is!